Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-03@17:53:26 GMT

انتخاب رشته تحصيلي؛ علاقه مندي يا نياز جامعه

تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۴۵۴۶۲۶

خبرگزاري آريا - تهران-ايرنا- انتخاب رشته تحصيلي به دليل نقش مهم آن در آينده شغلي يکي از با اهميت ترين تصميم هاي دانش آموزان پايه نهم است، در سال هاي اخير به دليل شرايط موجود در جامعه انتخاب رشته علوم تجربي در مقايسه با ديگر رشته هاي تحصيلي بيشتر تب و تاب پيدا کرده و آمارهاي کنکور سراسري 96 شاهد اين مدعاست.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



به گزارش خبرنگار ايرنا، آموزش وپرورش براساس سند تحول بنيادين با اجراي طرح هدايت تحصيلي سعي در راهنمايي دانش آموزان براي انتخاب رشته تحصيلي براساس توانايي و استعداد آنان دارد و هدايت تحصيلي با توجه به استقرار پايه دهم، براي دومين سال متوالي از 20 تير آغاز و تا پايان مرداد ادامه دارد، اين طرح براي برخي از دانش آموزان بازمانده از هدايت تحصيلي شهريورماه اجرا مي شود.
در فرايند هدايت تحصيلي، دانش‌آموزان مي‌توانند بر اساس قوانين تدوين شده و ابلاغي به مدارس و با درنظرگرفتن علايق، استعداد و مؤلفه توزيع متوازن رشته‌هاي تحصيلي براساس امکانات موجود، يکي از شاخه‌هاي تحصيلي علوم تجربي، رياضي، علوم انساني و معارف اسلامي، فني و حرفه‌اي و کاردانش را به عنوان رشته تحصيلي خود انتخاب کرده و در آن ادامه تحصيل دهند.
سال گذشته که هدايت تحصيلي با توجه به استقرار پايه دهم براي نخستين بار اجرا شد، مشکلات بسياري را در پي داشت اما امسال هدايت تحصيلي بنا به گفته مسئولان آموزش و پرورش به صورت توصيه اي اجرا مي شود.
سوابق و عملکرد تحصيلي دانش آموزان، بررسي هاي مشاوره اي؛ نظرسنجي از دانش آموزان براي توجه به اولويت هاي انتخاب آنان از بين شاخه ها و رشته هاي تحصيلي موجود در دوره دوم متوسطه(10 امتياز)، نتايج آزمون هاي مشاوره اي شامل آزمون هاي توانايي و رغبت(30امتياز)، نظرسنجي از والدين براي تعيين اولويت هاي انتخاب رشته فرزند خود(5امتياز)، نظرسنجي از معلمان دروس مختلف دوره اول متوسطه براي اعمال نظر تخصصي آنان در تعيين اولويت هاي تعيين شاخه و رشته تحصيلي دانش آموزان(10 امتياز)، نظر نهايي مشاور براساس جمع بندي امتيازهاي معيارهاي چهارگانه فوق الذکر(10امتياز) از جمله ملاک هاي انتخاب رشته تحصيلي هستند.
همچنين براي انتخاب رشته تحصيلي عوامل مختلفي از جمله رغبت، استعداد، توانايي، شناخت نيازهاي جامعه؛ شناخت مشاغل و حرف، آينده شغلي و حرفه اي کشور، شناخت محيط؛ هنرستان ها و دبيرستان هاي، رشته هاي تحصيلي-حرفه و محدوديت ها و امکانات رشته هاي تحصيلي-حرفه اي موجود بايد مورد توجه قرار گيرد.
طي سال هاي اخير اغلب دانش آموزان با توجه به شرايط حاکم در جامعه و قبولي در رشته‌هاي پزشکي، داروسازي و دندانپزشکي در دانشگاه، رشته علوم تجربي را در پايه نهم انتخاب مي کنند، در صورتي که در آزمون سراسري به نتايج دلخواه خود دست پيدا نکرده و شانس کمتري براي تحصيل در رشته مورد نظر دارند.
براساس آمار سازمان سنجش آموزش کشور، در کنکور امسال، 930 هزار و 208 نفر داوطلب ثبت نام کردند که از اين تعداد 148 هزار و 500 داوطلب در گروه علوم رياضي و فني، 580 هزار و 570 داوطلب در گروه آزمايشي علوم تجربي، 184هزار و 195 داوطلب در گروه آزمايشي علوم انساني،10 هزار و 675 نفر در گروه آزمايشي هنر و 6 هزار و 268 نفر در گروه آزمايشي زبان‌هاي خارجي شرکت کردند.
مهدي فيض معاون پرورشي و فرهنگي وزير آموزش و پرورش در يک برنامه تلويزيوني با اشاره به روند اجراي هدايت تحصيلي در سال جاري گفت که 980 هزار نفر مخاطب انتخاب رشته در پايه نهم هستند و در چهار رشته نظري، 41 رشته فني‌ و حرفه‌اي و 153 رشته کاردانش انتخاب رشته خواهند کرد.
فيض با بيان اينکه در الگوي توسعه متوازن بايد 48 درصد دانش‌آموزان در شاخه فني‌وحرفه‌اي و کاردانش تحصيل کنند، افزود: هم‌اکنون 37 درصد از دانش‌آموزان در اين 2 شاخه تحصيل مي‌کنند و بنا بر تکليف برنامه ششم توسعه هر سال حدود سه درصد بايد به اين تعداد افزوده شود.
معاون پرورشي و فرهنگي وزير آموزش و پرورش گفت: علاقه دانش‌آموزان براي انتخاب رشته‌ تحصيلي تحت تأثير مسائل اجتماعي نوسان پيدا مي‌کند که در سال هاي اخير با اجراي تمهيداتي در طرح تحول سلامت و افزايش حقوق پزشکان، در بعضي از استان هاي کشور به خصوص در مناطق محروم شاهد علاقه 70 درصدي دانش‌آموزان به رشته تجربي بوديم.
وي افزود: با توجه به فضاي تبليغاتي به نظر مي‌رسد ورود به رشته علوم تجربي در نهايت باعث ورود به رشته پزشکي شده و آينده شغلي فرد تضمين است، در صورتي که از يک کلاس 30نفره فقط يک دانش آموز امکان قبولي در رشته پزشکي دانشگاه هاي دولتي و آزاد را دارد.
گرايش بسياري از دانش آموزان به رشته علوم تجربي، علاوه بر ايجاد محدوديت هايي در اين رشته به دليل افزايش تقاضا، توزيع دانش‌آموزان در رشته‌هاي مختلف را با توجه به امکانات آموزش ‌و پرورش و نيازهاي کشور با مشکلاتي مواجه کرده اما با اين وجود امسال، مسئولان آموزش و پرورش در روند هدايت تحصيلي حداکثر ظرفيت را در مدارس براي رشته تجربي در نظر گرفته اند.
*پذيرفته شدن سه درصد داوطلبان رشته علوم تجربي در کنکور سراسري
مديرکل آموزش و پرورش شهر تهران درباره تب انتخاب رشته علوم تجربي در بين دانش آموزان به خبرنگار ايرنا گفت: آمار و تعداد شرکت کنندگان در کنکور سراسري و نتايج پذيرفته شدگان نشان دهنده نبود توسعه متوازن براي انتخاب رشته تحصيلي است و براساس آمار، امسال 60درصد داوطلبان کنکور سراسري معادل 580 هزار نفر از 930هزار داوطلب در رشته علوم تجربي ثبت نام کردند.
عباسعلي باقري گفت: اين در حالي است که براي رشته هاي پزشکي، داروسازي، دندانپزشکي، دامپزشکي و ساير رشته هاي زيرمجموعه علوم تجربي که متقاضيان زيادي دارد، ظرفيت دانشگاه ها در سال فقط 20هزار نفر است، بنابراين 560هزار نفر به هدف خود نرسيده و دچار سرخوردگي مي شوند.
وي با بيان اينکه بازار کار خصوصي رشته علوم تجربي چندان مناسب نيست، اظهار کرد: براين اساس بايد در انتخاب رشته تحصيلي دانش آموزان فرهنگسازي صورت گيرد تا دانش آموزان صرفا به دليل جو و فضاي موجود در جامعه، رشته علوم تجربي را انتخاب نکنند و انتخاب درستي داشته باشند.
باقري گفت: در شرايط حاضر، با توجه به نياز و علاقه مندي دانش آموزان به رشته علوم تجربي، با وجود اينکه مي دانيم اين اقدام کارشناسي نيست، براي همه دانش آموزاني که خواستار رشته علوم تجربي هستند، ظرفيت لازم را در شهر تهران ايجاد کرده ايم.
مديرکل آموزش و پرورش شهر تهران افزود: اين در حالي است که تنها 3 درصد از دانش آموزاني که در رشته علوم تجربي تحصيل مي کنند به خواسته و شغل مورد نظر خود دست پيدا مي کنند در صورتي که شرايط تحصيل در رشته هاي فني و حرفه اي و رياضي فيزيک متفاوت است و فرد ممکن است زودتر به شغل مورد نظر دست پيدا کند که بايد اطلاع رساني صحيحي در اين خصوص به دانش آموزان و اوليا صورت گيرد.
وي درباره اين سخن که مجهزنبودن هنرستان ها يکي از دلايل بي علاقگي براي تحصيل در هنرستان هاست، گفت: امسال بيشترين اعتبار در آموزش و پرورش به تجهيز هنرستان ها اختصاص پيدا خواهد کرد و اين مراکز تجهيز مي شود.
*تغيير رشته 15 تا 20 درصد دانش آموزان پايه دهم در سال گذشته
احسان الله جمالي رئيس اداره فني و حرفه اي و کاردانش آموزش و پرورش شهر تهران نيز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا با اشاره به گرايش و علاقه مندي دانش آموزان به انتخاب رشته علوم تجربي اظهار کرد: امسال بيش از 580 هزار نفر از داوطلبان کنکور سراسري 96 در رشته علوم تجربي ثبت نام کردند که اين انتخاب خوبي نيست و در اين ميان اين سئوال مطرح مي شود که به صورت واقع گرايانه چند نفر از اين داوطلبان در رشته مورد نظر خود پذيرفته شده و پزشک مي شوند؟
وي با بيان اينکه ما امسال ضمن افزايش ظرفيت براي رشته هاي فني و حرفه اي و کاردانش، تبليغات لازم را هم براي اين رشته ها انجام داديم، گفت: با اين وجود برخي از دانش آموزان پايه نهم انتخاب درستي انجام نداده و در پايه دهم متقاضي تغيير رشته خود هستند.
رئيس اداره فني و حرفه اي و کاردانش آموزش و پرورش شهر تهران افزود: سالانه ما با موجي از دانش آموزاني مواجه هستيم که در پايه دهم خواهان تغيير رشته به رشته هاي فني و حرفه اي و کاردانش هستند که سال گذشته از 85هزار دانش آموز پايه دهم حدود 15 تا 20 درصد متقاضي تغيير رشته به فني و حرفه اي و کاردانش بودند که اين آمار در بعضي از مناطق شهر تهران نيز بيشتر بود.
جمالي با بيان اينکه محيط هنرستان هاي فني و حرفه اي و کاردانش در مقايسه با دبيرستان امکان بيشتري براي يادگيري و تعامل ميان دانش آموزان و معلمان فراهم مي کند، اظهار کرد: دانش آموزاني که بهره هوشي و قدرت درک و رياضي آنان بالا است در رشته رياضي فيزيک و علوم تجربي تحصيل مي کنند و دانش آموزان که خلاقيت و ايده پردازي داشته و به آموختن فن و مهارتي علاقه مند هستند در هنرستان هاي فني و حرفه اي و کار دانش تحصيل مي کنند.
وي گفت: هنرجويان هنرستان، آزادي عمل بيشتري نسبت به دانش آموزان دبيرستاني دارند،2 تا سه روز هفته را در کارگاه و در کنار ساير هنرجويان مهارت و فني مي آموزند اما در دبيرستان، معلم به صورت متکلم وحده مباحث درسي از جمله فيزيک و شيمي را تدريس مي کند بدون اينکه تعامل قابل توجهي بين دانش آموزان و بين آنان و معلم وجود داشته باشد.
رئيس اداره فني و حرفه اي و کاردانش آموزش و پرورش شهر تهران با بيان اينکه ايجاد اشتغال براي فارغ التحصيلان برعهده آموزش و پرورش نيست، اظهار کرد: با اين وجود آموزش و پرورش با بسياري از نهادها از جمله وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان آموزش فني و حرفه اي و وزارت کار، گروه صنعتي ايران خودرو، گروه خودروسازي سايپا براي بهره مندي و آموزش دانش آموزان و فارغ التحصيلان هنرستان، تفاهم نامه هايي را منعقد کرده و بسياري از شرکت هاي خودروسازي به دليل بهره مندي از نيروي کار ماهر متقاضي استخدام و به کارگيري فارغ التحصيلان هنرستان در رشته مکانيک هستند.
جمالي درباره روند اجراي هدايت تحصيلي در سال جاري در حوزه رشته هاي فني و حرفه اي و کاردانش نيز گفت: امسال کميته اي در اداره کل آموزش و پرورش تهران براي اجراي بهتر طرح هدايت تحصيلي تشکيل و دفترچه هدايت تحصيلي حاوي اطلاعاتي در مورد معرفي رشته هاي علوم تجربي، علوم انساني، رياضي فيزيک، فني و حرفه اي و کاردانش و ظرفيت اين رشته ها نيز به همه مناطق و مدارس ارسال شده و تاکنون مشکلي در اين حوزه وجود ندارد.
وي افزود: علاوه بر آن نشست هايي نيز براي اجراي هدايت تحصيلي با حضور اوليا و دانش آموزان در خصوص معرفي هنرستان هاي فني و حرفه اي و کار دانش و بحث اشتغال برگزار شده است.
رئيس اداره فني و حرفه اي و کاردانش آموزش و پرورش شهر تهران با اشاره به فعاليت 135 هنرستان کاردانش و 180 هنرستان فني و حرفه اي در شهر تهران گفت: امسال 21هزار و 684 هنرجو در رشته کاردانش و 28هزار و 500 هنرجو در رشته فني و حرفه اي تحصيل مي کنند.
جمالي پيش بيني کرد: در سال جديد تحصيلي حدود 22 هزار نفر در پايه دهم در هنرستان هاي فني و حرفه اي و کاردانش تحصيل کنند.
*تاکيد بر انتخاب رشته تحصيلي براساس توانمندي ها و علايق
سليمي هنرجوي 18ساله هنرستان سمائيان منطقه 18 تهران که مقام اول پانزدهمين دوره مسابقات علمي کاربردي شاخه کاردانش کشوري را در رشته تصويربرداري از آن خود کرده، درباره انتخاب اين رشته به خبرنگار ايرنا گفت: من به رشته هاي فني و حرفه اي و کاردانش علاقه مند بودم و به عقيده من رشته هاي نظري صرف تئوري است اما رشته هاي فني و حرفه اي و کاردانش، ضمن آموختن تجربه، انسان را بيشتر براي آينده آماده مي کند.
سليمي افزود: بسياري از دوستان من از انتخاب رشته هاي علوم تجربي و رياضي فيزيک پشيمان شده و پس از مدتي تغيير رشته داده و رشته تصويربرداري را انتخاب کردند.
وي با اشاره به علاقه مندي خود به کارهاي عملي گفت: من از کلاس پنجم دبستان علاقه مند به رشته تصويربرداري بودم و تحقيقات لازم را در اين حوزه انجام دادم و در نهايت در دوره دبيرستان اين رشته را انتخاب کردم.
وي گفت: اجباري در انتخاب رشته از سوي خانوده ام نداشتم و والدينم پشتيبان من بودند.
اين برگزيده پانزدهمين دوره مسابقات علمي کاربردي شاخه کاردانش کشوري با اشاره به زمينه اشتغال خود اظهار کرد: من در حال حاضر، به صورت قراردادي در يک دفتر سينمايي مشغول کار هستم و پروژه هاي مختلف را در اين حوزه به عنوان تدوينگر و دستيار کارگرداني انجام مي دهم و در کنار تحصيل، کار هم مي کنم و درآمدي حدود 800 تا 900 هزار تومان دارم.
سليمي به دانش آموزان پايه نهم توصيه کرد: رشته تحصيلي خود را براساس علاقه، شرايط جامعه و آينده شغلي انتخاب کنند و فقط صرف جذابيت رشته هاي مهندسي يا پزشکي، چنين رشته هايي را انتخاب نکنند که انتخاب اين رشته ها بدون علاقه مندي و بازگشت و تغيير رشته در سال هاي بالاتر تحصيلي دشوار است.
مليکا جوکار متولد 78 و برگزيده پانزدهمين دوره مسابقات علمي کاربردي شاخه کاردانش کشوري در رشته طراحي فرش هنرجوي هنرستان امام صادق(ع) منطقه 14 نيز درباره نحوه انتخاب رشته خود در شاخه کار و دانش گفت: من به رشته هنر علاقه داشتم و به صورت اتفاقي وارد رشته طراحي فرش شدم و به دليل علاقه مندي به رشته طراحي، در طول تحصيل با پشتيباني خانواده، کمک مدرسه و استادان علاقه مند به اين رشته شدم.
وي گفت: من ابتدا به رشته علوم انساني علاقه مند بودم و علاقه اي به رشته رياضي فيزيک نداشتم و با توجه به اينکه در سال هاي گذشته انتخاب رشته اختياري نبود به اجبار به دليل پايين بودن نمره هاي رياضي فيزيک، راهي هنرستان شدم اما در طول سال تحصيلي با کمک مدرسه و استادان به تحصيل در هنرستان و رشته طراحي فرش علاقه مند شدم.
جوکار افزود: بسياري از دانش آموزان و خانواده ها ديد مثبتي نسبت به هنرستان ندارند که بايد رشته هاي فني و حرفه اي و کاردانش و آينده شغلي آنها بيشتر معرفي شود.
برگزيده پانزدهمين دوره مسابقات علمي کاربردي شاخه کاردانش کشوري با اشاره به اشتغال خود اظهار کرد: علاوه بر تدريس در هنرستان، در طول تابستان براي دانش آموزان پايه دهم تدريس مي کنم.
براساس نظر مسئولان آموزش و پرورش و نخبگان مهارتي، دانش آموزان پايه نهم بايد متناسب با علاقه و نيازهاي جامعه رشته هاي تحصيلي خود را انتخاب کنند و انتخابي واقع گرايانه داشته باشند تا در آينده دچار سرخوردگي و شکست نشده و بتوانند نقش مفيدي در جامعه داشته باشند.
*براي اطلاع از اخبار متنوع انتشار يافته در شبانه روز با کانال ايرنا استان تهران در تلگرام به نشاني IRNATEHRAN@ همراه شويد.
خبرنگار: معصومه جوان معبودي - انتشار دهنده: محسن فتاحي
تهرام/7245**1625
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۴۵۴۶۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

«استاد غلامیان» در تربیت گوهرتراشان نقش بسزایی داشته است

به گزارش قدس خراسان، یکی از دلایلی که موجب شد مشهد به عنوان شهر جهانی گوهرسنگ از سوی سازمان بین‌المللی یونسکو انتخاب شود، رونق بازار خرید و فروش سنگ‌های تراش‌خورده عقیق و فیروزه در مشهد به ویژه بازار رضا(ع) بود که سال‌هاست به دست استادکاران گمنام این عرصه رقم می‌خورد؛ استادانی که تخصص، نام‌آوری و آموزششان در تراش گوهرسنگ‌ها خبر از میراثی غنی برای شهر مشهد می‌داد و بی‌آنکه خودشان بدانند، آغازگر مسیری بودند که نتیجه آن مطرح شدن نام مشهد در دنیا برای نخستین بار در زمینه گوهرسنگ‌ها بود. 

متأسفانه مشهدی‌های هنردوست و فعالان عرصه تراش گوهرسنگ، ۹اردیبهشت در گمنامی تمام یکی از استادان مطرح خود یعنی «استاد غلامرضا غلامیان» را برای همیشه از دست دادند.

مرحوم غلامیان که از هشت سالگی به واسطه پرکردن یک فراغت تابستانه همراه برادرش از یک کارگاه تراش سنگ در محله‌شان سردرآورد، با عشق و علاقه به مسیرش ادامه داد تا جایی که توانست تک‌تک اعضای خانواده‌اش را با تراش گوهرسنگ‌ها عجین کند و هنرش را به ۶ برادر دیگرش و بعدها به همسر، فرزندان و شاگردانش هم سرایت دهد. 

او از معدود استادان دغدغه‌مندی بود که در کنار آموزش سبک خود به شاگردانش، به روایت‌های مشتریان خارجی‌اش از تراش سنگ‌ها در کشورهای دیگر توجه کرد و همین امر سبب شد برای دریافت تخصص بیشتر در مهارت خود، راهی کشورهایی نظیر هندوستان شود و نامی ماندگار از خود به جای بگذارد.

فقدان استاد ارزشمند مشهدی را می‌توان به خوبی در گفته‌های مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی احساس کرد که خبر فوت را به رسانه‌ها این‌گونه داده است: «این هنرمند پیشکسوت تراش سنگ‌های قیمتی، نقش فراوانی در آموزش و تربیت هنرمندان این رشته در سطح خراسان رضوی داشت و در انتقال دانش حرفه‌ای تراش گوهرسنگ‌ها به خصوص در آموزش‌های مرتبط با مدارس و زندان‌ها بسیار تأثیرگذار بود. به طور یقین ضایعه فقدان استادی همچون غلامرضا غلامیان، تأثیر قابل توجهی بر روند آموزش حرفه‌ای این رشته خواهد گذاشت».

سیدجواد موسوی در گفت‌وگو با قدس خراسان درباره این استاد برجسته تراش عقیق استان عنوان می‌کند: استاد غلامیان یکی از پیشکسوتان گوهرتراشی بود که در تربیت گوهرتراشان نقش بسزایی داشته است. آموزش‌های استاد به گونه‌ای بود که طی چند ماه آموزش، این افراد مهارتی را کسب می‌کردند که اشتغال آن‌ها را تضمین می‌کرد.

وی ادامه می‌دهد: او به معنای واقعی یک معلم بود چرا که سعی و تلاشش فراتر از وظیفه بود. او با جان و دل، دانش‌آموزان و شاگردانش را با تواضع آموزش می‌داد و با وجود اینکه از ایثارگران دفاع مقدس بود؛ اما هیچ وقت از امتیاز ایثارگری استفاده نکرد و همیشه آموزش دادن به جای کسب درآمد، اولویت او بود.

مسئول دبیرخانه مشهد؛ شهر جهانی گوهرسنگ‌ها نیز می‌گوید: متأسفانه چند روزی است عزادار از دست دادن یکی از استادان برجسته تراش عقیق هستیم؛ استادی که شاگردان بسیاری را به ویژه به تراش عقیق علاقه‌مند کرد و سبب شد تراش این سنگ رونق خوبی بگیرد.

ملیحه سلطانی به نحوه آشنایی با استاد غلامیان اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: زمانی که مشهد شهر جهانی گوهرسنگ‌ها شد، یکی از زیرساخت‌ها، زیرساخت فرهنگی و آموزش و ترویج تراش گوهرسنگ‌ها بود و همین امر مقدمه آشنایی ما با استاد غلامیان شد. به دنبال شناسایی اساتیدی بودیم که بتوانند در زمینه آموزش به ما کمک کنند و موجب تحول شوند. در یکی از بازدیدهای میدانی با استاد آشنا شدیم که با خانواده خود و چند شاگرد در یک کارگاه بدون امکانات خاص کار می‌کردند.

او استاد را فردی دغدغه‌مند می‌داند و می‌گوید: در همین بازدید و در سال ۹۶ استاد دغدغه‌هایش را درباره تراش گوهرسنگ‌ها به ویژه عقیق مطرح و تأکید کرد اگر به این عرصه توجه نشود، مخاطرات جدی این هنر را تهدید می‌کند. در ادامه به دلیل تخصص و تبحر  او را در هنرستان پیامبر اعظم(ص) برای آموزش به دانش‌آموزان جذب کردیم و استاد پذیرفتند استاد دانش‌آموزان ما باشند.

سلطانی به نقش استاد غلامیان در ماندگاری دانش‌آموزان هنرستان در رشته تراش سنگ‌های قیمتی اشاره و عنوان می‌کند: تا پیش از آمدن استاد به هنرستان، دانش‌آموزان به این رشته جذب نمی‌شدند و در نهایت اگر جذب می‌شدند، ماندگاری نداشتند و همیشه ما مورد نقد بودیم که این چه رشته‌ای است. اگر در یک کلاس ۳۰نفر ثبت‌نام می‌کردند، در نهایت تعداد معدودی می‌ماندند. با آمدن استاد غلامیان و عشقی که به آموزش داشتند و فضای صمیمی که شکل گرفت، این رشته متحول شد و براساس آمار تعداد دانش‌آموزان این رشته افزایش یافت و شاگردان این استاد به صورت ۱۰۰درصد جذب بازار کار شدند. 

مسئول دبیرخانه مشهد؛ شهر جهانی گوهرسنگ‌ها ادامه می‌دهد: دانش‌آموزان هنرستان شهید چراغچی هم پس از هنرستان پیامبراعظم(ص) از وجود استاد بهره بردند که بدون هیچ چشمداشتی اثرات آموزش خود را در این هنرستان هم داشتند. کار استاد و تأثیر تربیتی او در کانون اصلاح و تربیت، بخش تراش گوهرها کاملاً مشهود بود و باید گفت در حال حاضر ما به صورت واقعی عزادار هستیم و به این فکر می‌کنیم چه کسی جایگزین استاد شودکه هم آموزش بی‌نقصی داشته باشد و هم با عشق و علاقه خود بتواند در شخصیت آن‌ها تأثیر بگذارد.

رئیس اداره آموزش‌های فنی و حرفه‌ای و کارودانش آموزش و پرورش خراسان رضوی از دیگر کسانی است که به نقش اساسی استاد غلامیان در آموزش دانش‌آموزان تأکید می‌کند و می‌گوید: یکی از دلایلی که مشهد به عنوان شهر جهانی گوهرسنگ‌ها از سوی ارزیابان بین‌المللی تأیید شد، وجود رشته‌های مربوط به گوهرسنگ‌ها بود. در آموزش و پرورش نیروی رسمی برای رشته تراش سنگ نداشتیم و مجبور بودیم از طریق میراث فرهنگی و صنایع دستی برای تأمین معلم اقدام کنیم. فرایند آموزش، مطلوب ما نبود تا زمانی که استاد غلامیان وارد این عرصه شد و با وجود تخصص استاد، این رشته که مورد نیاز شهر مشهد است، جان گرفت.

حسین حسین‌پور اضافه می‌کند: از نظر اخلاقی، تربیتی، آموزشی، انضباطی، اخلاق حرفه‌ای و کار در بازار، استاد الگوی دانش‌آموزان بودند و شاگردان او بیکار نیستند و این رشته را مدیون استاد غلامیان هستیم. با رفتن او ضربه بزرگی به رشته آموزش تراش سنگ وارد شد. 

مریم محمدزاده از شاگردان استاد غلامیان درباره تخصص استاد در زمینه تراش گوهرسنگ‌ها می‌گوید: حدود ۱۰ سال هم شاگرد استاد و هم همکار او بودم. در زمینه تراش سنگ‌ها استادان بسیاری هستند که بسته به تخصص و امکانات کارگاه خود، یک نوع سنگ را تراش می‌دهند؛ اما تفاوت استاد غلامیان با بقیه استادان عرصه تراش گوهرسنگ‌ها این بود که هر سنگی را با تبحر و سبک متفاوت خود می‌تراشید و ارزش آن را چندین برابر می‌کرد. 

به گفته سایر شاگردان استاد، آموزش و یاد دادن از رویه‌های استاد غلامرضا غلامیان بود. در حالی که او می‌توانست به دلیل سبکی که در تراش گوهرسنگ‌ها داشت، درآمد چندبرابری داشته باشد؛ اما خود را وقف آموزش شاگردانی کرد که حالا هریک یا نان‌آور خانواده‌ای هستند یا می‌توانند از این راه برای خود کسب درآمد کنند. مرور زندگی این استاد اخلاق، این شعر نظیری نیشابوری را به ذهن می‌آورد: «درس معلم ار بود زمزمه محبتی... جمعه به مکتب آورد طفل گریز پای را»  

خبرنگار: طاهره فجر داودلی

طاهره فجرداودلی

دیگر خبرها

  • آغاز فرآیند جهش تحصیلی دانش آموزان کردستانی از فردا
  • اجبار دانش‌آموز برای تهیه لباس فرم جدید ممنوع است
  • کیفیت رشته‌های پیراپزشکی ضامن سلامتی جامعه است
  • شرکت ۴۴هزار دانش‌آموز در امتحانات نهایی در چهارمحال وبختیاری
  • آغاز فرآیند جهش تحصیلی دانش آموزان کردستانی از ۱۵ اردیبهشت
  • وضعیت قرمز در مدارس با افت شدید تحصیلی؛ معدل دبیرستانی‌ها ۸ تا ۱۰!
  • آژیر قرمز آموزش عمومی؛ معدل سال آخر دبیرستانی‌ها ۸ تا ۱۰!
  • افت شدید تحصیلی دانش آموزان در دولت رئیسی/ معدل سال آخر دبیرستانی‌ها ۸ تا ۱۰!
  • «استاد غلامیان» در تربیت گوهرتراشان نقش بسزایی داشته است
  • خودآگاهی و شناخت اجتماعی برای هدایت تحصیلی نیاز است